Over de site

Tijdens de eerste echte natuurijs periode in de winter van 2008/2009 (deze begon op 2 januari 2009) ging ik op het internet op zoek naar informatie over leuke schaatsplekken. Tot mijn stomme verbazing was er eigenlijk nergens iets te vinden; je moest goed zoeken in blogs en online nieuwsberichten om te kunnen achterhalen waar je lekker kon schaatsen. Blijkbaar had het begrip ‘natuurijs’ het internet nog niet bereikt.

Ik kreeg het idee om dit anders te gaan doen. Ik was niet voor niets een in Friesland opgegroeide, geboren Tukker, die in Brabant terecht was gekomen. Als het begint te vriezen dan stijgt ook bij mij de koorts. Echter, geen goede plek op het internet voor natuurijsplekken; dat kon niet. Ik begon heel simpel met het maken van een Google Map met daarop de plekken, die ik ondertussen al gevonden had. Toen ik zo’n 50 plekken had besloot ik de kaart de plaatsen op mijn eigen website. Ik plaatste wat linkjes in de verschillende nieuwsgroepen en wachte af wat er ging gebeuren. Tja, vanaf dat moment kwam ik zelf nauwelijks meer aan schaatsen toe. De punten stroomden binnen en ik was alleen maar bezig om de kaart te onderhouden. Veelal in de avonduren, want ik heb ernaast ook nog gewoon een baan (wel ook een internet startup, maar dat is een ander verhaal). Dat eerste jaar haalde ik al de lokale krant en ook Omroep Brabant (radio) wist me te vinden. Die eerste winter had ik al meer dan 65.000 bezoekers op mijn site.

Het jaar erop, de winter van 2009/2010 begon het al hard te vriezen in december 2009 en ik besloot weer door te gaan met mijn hobby. Die winter telde zelfs drie goede ijsperiode’s en het totale bezoekersaantal schoot omhoog naar 173.000. Gelukkig waren er nu ook liefhebbers bij die zelf ook met Google Maps uit de voeten konden, en ik gaf hen toegang om de punten zelf te gaan onderhouden. Toch kwam ik ook deze keer zelf niet al te veel aan schaatsen toe :-). Ik werd geïnterviewd door Omroep Brabant. Dit filmpje geeft goed weer hoe ik de data een beetje actueel probeer te houden.

Omroep Brabant

Ook plaatste dagblad Trouw op 9 januari 2009 een mooi artikel over al mijn werk:

Amateursites bieden meer zwart ijs dan Schaatsbond

Ondertussen had ik de #1 positie bereikt op Google als wordt gezocht op “Waar kan ik schaatsen?”

De winter van 2010/2011 begon wederom spannend te worden in december 2010. Het begon hard te vriezen en de kaart begon weer actief te worden. Ondertussen was mijn topografische kennis van de mooiste schaatsplekken van een dusdanig niveau dat ik vrij snel plekken kon toevoegen en aanpassen. Mijn zoon was ondertussen ook ‘in de zaak’ gestapt (hij houdt niet van schaatsen!) zodat ik zelf ook wat meer tijd had om de ijzers onder te binden. Ondertussen verschenen er ook andere schaatssite’s op het internet. Natuurijs op internet was opeens helemaal ‘hot’. Ik regelde ook dat verschillende nieuwssite’s een ‘kopie’ van mijn kaart konden plaatsen op hun eigen site. Allemaal tegen een kleine vergoeding, want ondertussen waren mijn hostingskosten behoorlijk opgelopen.

De grote doorbraak kwam in de winter van 2011/2012. De vorstperiode van februari 2012 had alle kenmerken van een ‘elfstedenmaker’ in zich. De punten vlogen weer op de kaart en na een uitzending op ‘NOS op 3’ ging mijn site plat; de server had het begeven. De hele nacht ben ik in de weer geweest een extra en grotere server te regelen. Gelukkig is mijn hosting geregeld in Amerika, dus de helpdesk aldaar was ‘wakker’ en mij gelukkig behulpzaam.

NOS op 3

Ook in de winter van 2012/2013 was het weer raak. De vijfde winter op rij met natuurijs en ik had het weer erg druk. Heb gelukkig ook zelf nog geschaatst. Na een uitzending in het RTL4 journaal was het weer raak: de site lag er even uit. Deze winter voor het eerst boven de half miljoen bezoekers en er zaten dagen bij met meer dan 100.000 hits. Ook heb ik geexperimenteerd met het concept “Rayonhoofd” : mensen die mij helpen de punten van een bepaalde regio bij te houden. Nu maar weer wachten op volgende winter….

De laatste jaren waren de winters een stuk minder. In 2017 nog een korte periode met soms heel mooi ijs.

In februari 2021 was het weer raak, dit keer in de corona tijd. Strenge vorst zorgde ervoor dat er zelfs al weer werd nagedacht over een mogelijke Elfsteden Tocht. de nieuwe samenwerking met bedrijf BLDR uit Zwolle resulteerde in een prachtige App: de IJsmeester. Voor iPhone en Android beschikbaar.. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de kaart op het internet. Nu kunnen gebruikers ook punten toevoegen vanuit de App en dit scheelt veel werk in het onderhouden van de kaart. Meer dan 200.000 downloads van de App en zelfs hebben we het NOS 8uur journaal gehaald:

Ondertussen ben ik ook verhuist naar het mooie Brummen.